dijous, 29 de juliol del 2010

Frederic Mayol comenta Les mateixes estrelles


L'escriptor Frederic Mayol em va fer costat el dia de la presentació de la novel·la a la Llibreria 22 i avui fa un mes va tenir la gentilesa de comentar Les mateixes estrelles al seu bloc. Copio el text.

La Teresa fuig amb la seva filla Miranda de les bombes i la bogeria d'una cruenta guerra que ha dividit els pobles de Catalunya. No tenen destí, ni futur. La Teresa només vol que la seva filla no hagi de patir i poder-li donar un plat d'escudella calenta per menjar.

Com poden, travessen els Pirineus i són acollides per una família francesa que les ajuda a sobreviure. Però el seu futur no és a França, un país que aviat també entrarà en guerra, una altra guerra igual de cruenta i salvatge, sinó molt més lluny, a un país del que gairebé ni a sentit a parlar mai: Xile.

Les mateixes estrelles és una història de sobrevivència, de lluita, de guerra, però també d'esperança i d'amor. La Núria Martí ens fa un dur retrat d'una època cruenta a través de dues dones, la Teresa i la seva filla, i el seu camí per trobar una vida millor.

Les mateixes estrelles és un llibre de la col·lecció Lectura fàcil, la qual cosa vol dir que és escrit amb frases curtes i senzilles, amb il·lustracions i lletra gran, de tal manera que qui tingui poc coneixement del català o poca comprensió lectora, el pot llegir perfectament bé.

Per aquest motiu, aquest llibre té doble mèrit: perquè està escrit de forma senzilla, la qual cosa vol dir que l'escriptor ha de tenir un coneixement extraordinari de la llengua i del seu ús, i la Núria el té; i perquè la història ens atrapa des del primer moment, ens fa patir i ens emociona.

És una llàstima, però, no poder gaudir amb més extensió d'aquesta gran història, s'ens fa massa curt.
Imatge de M.C. Escher

3 comentaris:

Rita ha dit...

Ja la vaig llegir i no me'l perdré.
Una abraçada ben forta!

Jobove - Reus ha dit...

donant una ullada el teu blog
una abraçada des de Reus

Núria Martí Constans ha dit...

Gràcies, Rita, per la confiança i l'entusiasme.
Reus, ja he vist el teu!

Una abraçada!